Gezinssportfederatie vzw / AFYA vzw

Gizi kijk, ik sport!

Sport-en taalstimulering bij 4- 6-jarigen

Wat vooraf ging

Begin juli 2007 dienden twee sportclubs van de Gezinssportfederatie vzw (GSF), Huldenberg en Overijse, een projectaanvraag in bij vzw ‘de Rand’ met als onderwerp “Spelenderwijs Nederlands leren in de sportclub”.  Deze projectaanvraag en de nauwe samenwerking tussen de GSF enerzijds en haar aangesloten sportclubs uit Huldenberg en Overijse anderzijds, resulteerde in de publicatie van twee kijk- en leesboekjes.

Bekijk de reportage over Gizi (RingTV)

Gizi-realisaties

GSF bracht ondertussen 2 kijk- en leesboekjes voor ouders en kinderen, en 2 kijkwijzers voor lesgevers uit rond bewegingsopvoeding enerzijds en watergewenning anderzijds. Via deze didactische hulpmiddelen wil GSF de Nederlandse taal in de sportclub stimuleren.

De hoofdfiguur in de boekjes en kijkwijzers is het meisje Gizi.
In het boekje 'Gizi kijk, ik zwem' trekt Gizi, samen met haar vriendjes naar het zwembad en leert ze al spelend wennen aan het water.  In het boekje 'Gizi kijk, ik sport' ontdekt Gizi de sportclub. Ze leert lopen, springen, rollen,…

De boekjes zijn samengesteld uit kleurrijke beelden en prenten. Bij de prenten staan verschillende woordjes die in sportieve context regelmatig gebruikt worden. De kleuter leert op die manier, samen met de ouders,  Nederlandse woordjes. Dit stimuleert enerzijds de taalontwikkeling van de kleuters en verhoogt anderzijds de betrokkenheid van de ouders.

Na de kijk- en leesboekjes bracht GSF twee mappen met didactische kijkwijzers uit, enerzijds ter ondersteuning van de lessen watergewenning, anderzijds voor de lessen bewegingsopvoeding. De kijkwijzers bieden lesgevers een handig, didactisch en visueel hulpmiddel. Op elke kijkwijzer staat er aan de voorzijde een kleurrijke plaat van een bepaalde oefening. Aan de achterzijde vind je tekst en uitleg en de Nederlandse woordjes die de kleuter tijdens de oefening kan leren.

Taalontwikkeling kan reeds op jonge leeftijd via sport gestimuleerd worden. De Gizi-boekjes en -kijkwijzers die vanuit dit project ontwikkeld werden, zijn bruikbaar voor alle lokale sportdiensten, sportclubs, sociale organisaties, taalorganisaties of scholen die met 4- tot 6-jarigen werken.

Gizi komt naar je toe

Organiseer een Gizi-activiteit in jouw afdeling, sportclub, school of sportdienst!

De Gizi-conceptenbundel biedt een overzicht van alle Gizi-activiteiten en de bijhorende ondersteuning die GSF biedt. De activiteiten gaan van bewegingsopvoeding met Gizi tot een sportdag voor kleuters.

Wenst jouw afdeling, sportclub, school of sportdienst een Gizi-concept te organiseren, dan kan je ter ondersteuning beroep doen op de diensten en medewerkers van GSF. Geef via het aanvraagformulier jouw wensen door. Eén van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Interesse? Vraag alvast jouw conceptenbundel aan via 02/507 88 90 of gsf.clubwerking@gezinsbond.be. GSF-clubs en afdelingen van de Gezinsbond kunnen de bundel gratis bekomen. Scholen, sportdiensten e.a. betalen 20 euro + 5 euro verzendingskosten.

Nieuw! De conceptenbundel 'Gizi, komt naar je toe!' werd recent uitgebreid met twee nieuwe concepten: 'Bewegingstussendoortjes met Gizi' en het 'Gizi-Ganzenbord'. Wens je beide bundels toe te voegen aan jouw map, neem dan gerust contact op met onze dienst GSF Clubwerking via 02/507 88 90 of gsf.clubwerking@gezinsbond.be. GSF-clubs, afdelingen van de Gezinsbond, scholen en sportdiensten kunnen deze bijkomende bundels gratis bekomen.

Ondersteuning

De Gizi-koffer

Wens je één van de Gizi-concepten aan te bieden binnen jouw GSF-club maar beschik je hiervoor niet over het gewenste materiaal? Dan kan je bij GSF een Gizi-koffer huren.

Nieuwsgierig naar wat er allemaal in de Gizi-koffer zit? Klik hier.

Ga naar de rubriek 'Sportmateriaal' en vul vervolgens het 'Aanvraagformulier' in. Jouw verkozen Gizi-activiteit ziet er op deze manier alvast heel aantrekkelijk uit!

Het Gizi-diploma & de Gizi-sticker

Bij aanvraag van één van de Gizi-concepten uit de bundel 'Gizi, komt naar je toe' bekom je voor elke deelnemer zowel een Gizi-diploma als een Gizi-sticker.

Twee leuke Gizi-gadgets die aan het einde van de activiteit of tijdens de slotceremonie als beloning kunnen worden meegegeven.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wintervakanties
Watergewenning
Foto albums
van basic tot best
© 2009 Gezinssportfederatie vzw - Troonstraat 125 - 1050 Brussel - T 02/507 88 22 - F 02/507 88 63